Muuttajan muistilista

Muuttajan muistilista: 2-3 viikkoa ennen muuttoa

Iso osa järjestelyistä tapahtuu ennen muuttoa, sillä sopimukset pitää siirtää ja pakkaaminen aloittaa. Kun aloitat muuttojärjestelyt hyvissä ajoin, sujuu muuttaminen uuteen kotiin helpommin, edullisemmin ja pienemmällä stressillä. 

Muuttajan muistilista auttaa sinua kun pitää muistaa monia muuttaessa hoidettavia käytännön asioita. Muistilista auttaa sinua suunnittelemaan muuttosi paremmin ja kun aloitat suunnittelun hyvissä ajoin, sujuu uuteen kotiin muuttaminen pienemmällä stressillä.

Jotta selviäisit muutosta mahdollisimman helpolla, olemme koonneet kattavan muistilistan asioista, mitä pitää mielessä ennen muuttoa, muuttopäivänä sekä vielä muuton jälkeen.

Kodin sopimukset

Sähkösopimus

Tee sähkösopimus uuteen asuntoon viimeistään kaksi viikkoa ennen muuttoa. Näin varmistat, että muuttopäivänä sähköt on kytketty. Jos olet jo asiakkaamme, muuttoilmoitus sujuu helposti Oma Fortum -sivullasi palveluun kirjautuneena. Jos et vielä ole asiakas, voit tehdä sopimuksen täällä tai katsoa Fortumin sähkötarjoukset tästä. Myös Fortum Muuttopuhelin palvelee sähkösopimusasioissa.

Internet-liittymä

Nettiyhteyden siirtäminen uuteen osoitteeseen kannattaa tehdä riittävän ajoissa, jotta vältytään verkon katkoksilta. Liittymien toimitusajat vaihtelevat toimittajasta riippuen useammasta viikosta kuukauteen.

Kotivakuutus

Ennen muuttoa on hyvä tarkistaa, miten kotivakuutus kattaa muutossa mahdolliset tapahtuvat vahingot. Jos muutto ei kuulu kotivakuutuksesi piiriin, kannattaa harkita muuttovakuutuksen ottamista. Ilmoita samalla myös uusi osoitteesi vakuutusyhtiöön, jotta kotivakuutus kohdistetaan oikeaan asuntoon. 

Muutto ja sähkö­so­pimus

Augmented reality
Muuttajan asiakasetu

Fortumin asiakkaan muuttoil­moitus: Muutta­jalle perus­maksut 0€ puoleksi vuodeksi! (tai Fortum Vakio -5 €/​​kk puoleksi vuodeksi)! 

Tee muuttoilmoitus
Devices
Oma asiakkuus aina mukana

Oma Fortum -sovellus näyttää ajanta­saiset tiedot energian­ku­lu­tuk­sesta sekä sopimuk­sista ja laskuista.

Oma Fortum -sovellus
Prices and contracts
Valitse sähkösopimus

Testaa mikä sähkösopimus sopii parhaiten uuteen kotiisi?

Aloita testi

Omakotitalossa asuvan sopimukset

Sähköliittymän siirto

Jos teet kiinteistökauppaa, on paras siirtää sähköliittymä kaupan yhteydessä uudelle omistajalle ja lisätä liittymä osaksi kauppakirjaa. Kerrostaloon muutettaessa liittymäsiirtoa ei tarvita.

Kaukolämpösopimuksen siirto

Kaukolämpösopimus ei siirry automaattisesti kiinteistön luovutuksen yhteydessä. Tee kaukolämpösopimuksen siirrosta luovutuskirja tai lisää siitä maininta kauppakirjaan.

Jätehuoltosopimus

Omakotitaloon muuttavien täytyy viimeistään tällöin tehdä jätehuoltosopimus, esim. www.hsy.fi.

Vesisopimus

Omakotitaloon muuttavien pitää solmia sopimus paikallisen vesilaitoksen kanssa.

Ilmoitukset

Osoitteenmuutos

Tee muuttoilmoitus maistraattiin (Digi- ja Väestötietovirasto) ja postiin vähintään kaksi viikkoa ennen muuttoa, sillä tietojen kirjautumiseen menee aikaa. Samalla kannattaa solmia jälleenlähettämissopimus postin kanssa. Osoitteenmuutoksen jälkeen posti kuljettaa maksutta kuukauden ajan postit vanhasta osoitteesta uuteen. Postin sekä Digi- ja Väestötietoviraston yhteislomakkeelta tieto menee useimpiin paikkoihin (mm. pankit, monet lehtitalot, vakuutusyhtiöt ja kauppaketjujen etuohjelmat). Katso mihin tieto päivittyy Postin kautta ja mihin tieto päivittyy Digi- ja väestötietoviraston kautta. Muista myös ilmoittaa ystävillesi ja sukulaisille uudesta osoitteesta.

Muut ilmoitukset

Vuokra-asunnon kirjallinen irtisanominen

Tulevasta muutosta kannattaa ilmoittaa vuokranantajalle heti, kun muutto seuraavaan asuntoon on varmistunut. Tavallisesti irtisanomisaika on yksi kalenterikuukausi eli huhtikuun alussa irtisanotun asunnon vuokrasopimus päättyy toukokuun lopussa.

Lapsille uudet hoito- ja koulupaikat

Päiväkotiin ja kouluun ilmoitetaan mahdollisimman aikaisessa vaiheessa, milloin lapset jäävät pois. Samalla on hyvä ilmoittaa heidät uusiin hoito- ja koulupaikkoihin.

Lomakkeet ja muut päivitykset

Toimita hyvissä ajoin tarvittavat lomakkeet Kelaan, jos haet tukia (esimerkiksi asumistukea).

Muuttopäivästä ilmoittaminen työnantajalle

Ilmoita työnantajalle tulevasta muuttopäivästä. Muuttopäivä on monilla aloilla työehtosopimukseen kuuluva etu, jonka myötä vuodessa saa yhden muuttopäivän verran vapaata.

Saunavuorot ja Autopaikka

Taloyhtiöissä saunavuorot ja autopaikat jaetaan tavallisesti jonotusjärjestyksessä. Heti kun sopimus uudesta asuintalosta on allekirjoitettu, kannattaa laittaa nimensä haluamiinsa jonoihin.

Pakkaustarvikkeet muuttoon

Pakkaaminen muuttoa varten on helpompaa oikeilla välineillä:

  • Kestävät muuttolaatikot
  • Teippikone
  • Kuplamuovit
  • Suojapaperit lattialle
  • Hanskat
  • Pehmusteet rikkoutuville esineille

Pakkaaminen

Hanki pakkaustarvikkeet

Muuttolaatikoiden tilaamisen yhteydessä kannattaa hankkia myös pakkaustarvikkeet. Kuplamuovi suojaa hyvin helposti rikkoutuvia esineitä, ruskea paperi suojaa lattioita muuton aikana, hanskat suojaavat käsiä ja erilaisilla pehmusteilla kannattaa suojata taulujen kulmat muuton ajaksi.

Turhan tavaran pois heittäminen

Käy läpi tarpeettomaksi jääneet tavarat ja lajittele ne kierrätykseen, roskiksiin ja kirpputorille myytäväksi meneviin.

Pistokkeet ja liittimet

Tarkista valaisimien ja kodinkoneiden pistokkeiden sekä liittimien sopivuus uuteen asuntoon.

Työkalupakki

Pakkaa työkalupakkiin kaikki tarvittavat työkalut ja välineet, joita tarvitset muutossa. Tällaisia ovat muun muassa vasara, ruuvimeisseli, veitsi, porakone, mutterit, liima, naulat ja sakset.

Muuttopalvelutarjouksen kilpailuttaminen

Jos muuttoon tarvitaan muuttoautoa tai muuttopalvelua, kannattaa eri tarjouksiin perehtyä hyvissä ajoin, sillä suosituilla asuinalueilla ja loppukuusta on palveluilla kiirettä. Muuttoauto helpottaa muuttamista, sillä tavaroiden kuljettamiseen tarvitaan vähemmän ajokertoja suuremman tilavuuden takia. Muuttoautoja löytyy moneen tarpeeseen, eli varausta tehdessä kannattaa kysyä ammattilaisilta, minkä kokoinen muuttoauto on tarpeisiin sopiva. 
Fortumin asiakkaana saat alennusta Niemen muuttopalveluista.Saat asiak­kaa­namme Niemen muutto­palveluista 10 % alennuksen. Saat muuttoapua juuri sen verran kuin tarvitset: Laajimmillaan palvelu sisältää muuttolaatikot ja muut muuttovälineet, tavaroiden pakkauksen, pakkausmateriaalit, kalusteiden ja kulkuväylien suojauksen sekä tavaroiden paikalleen laiton ja kalusteiden kasauksen uudessa kodissa. Hyödynnä etu tästä!

 

Muuttajan muistilista: viikko ennen muuttoa

Siivoaminen

Aloita pikkuhiljaa siivoamaan nykyistä asuntoasi ja valmista se muuttoa varten suojaamalla muutossa mahdollisesti naarmuuntuvat pinnat.

Palovaroitin

Heti muuton yhteydessä on hyvä tarkistaa palovaroittimien kunto. Jokaista 60m2 kohden tulee huoneistossa olla vähintään yksi palovaroitin. Palovaroittimet pitää sijoittaa niin, että hälytysääni kuuluu asunnon osiin, joissa normaalisti oleskellaan. Turvallisuuden kannalta palovaroitin olisi hyvä asentaa myös jokaiseen makuuhuoneeseen.

Isännöitsijälle ilmoitus

Tee ilmoitus muutostasi vanhan asuntosi isännöitsijälle tai vuokranantajalle 1-2 päivää ennen muuttoa.

Takuuvuokra

Vuokralle muuttaessa usein vaadittava takuuvuokra täytyy olla maksettuna ennen muuttopäivää.

Pakkaaminen

Tässä vaiheessa viimeistään kannattaa aloittaa pakkaaminen. Aloita tavaroista, joita ei käytetä päivittäin, kuten esim. harvemmin käytetyt astiat, kirjat ja varaston tavarat.

Muuttamista helpottaa, jos laatikoihin kirjaa huolella mitä ne sisältävät ja mihin ne on tarkoitus kantaa. Merkintä kannattaa tehdä ytimekkäästi ja selvästi, esim. OH, K, MH, 5. krs

Muuttajan muistilista: päivä ennen muuttoa

Lattioiden, ovenkarmien ja muiden kulmien suojaaminen

Suojaa uuden ja vanhan asunnon lattiat, tärkeimmät ovenkarmit ja eniten kolhiintumisvaarassa olevat kulmat ruskealla paksulla paperilla. Teippaa paperi kiinni lattiaan, jotta se ei pääse liikkumaan muuton aikana.

Pakkaaminen

Käy asuntosi läpi ja tarkasta, että kaikki on pakattu. Irrota sähkölaitteet sähköpistokkeista ja pakkaa ne myös.

Muuttoon valmistautuminen

Vie toilettitarvikkeet ja siivousvälineet uuteen asuntoon jos mahdollista.

Muuttoautolle tilaa

Tarkista, että muuttoautolle on pihassa riittävästi tilaa mahdollisimman lähellä ulko-ovea. Tarvittaessa sovi esim. naapurin kanssa mahdollisen lisätilan saamisesta käyttöön.

Osoitetietojen vaihtaminen

Pyydä talon vanhalta asukkaalta hänen uusi osoitteensa ja anna omasi sinun vanhaan asuntoon muuttavalle. Näin uusi asukas pystyy helposti lähettämään entiselle asukkaalle tulleet postit hänen uuteen osoitteeseensa.

Muuttajan muistilista: muuttopäivä

Viimein odotettu muuttopäivä on täällä!

Pidä muuttopäivänä mukanasi työkalupakki, avaimet uuteen ja vanhaan asuntoon, lompakko sekä matkapuhelin. Tärkeää on pitää huolta, että aikatauluissa pysytään ja että tavarat saadaan rikkoutumatta perille.

Muista muuton lomassa myös pitää taukoja, jotta muuttoporukka jaksaa kantaa ja purkaa tavaroita. Palkitse ahkerat muuttoapulaiset päivänpäätteeksi muuttopitsoilla ja virvokkeilla.

Avainten luovutus ja siivous

Siivoa vanha asuntosi ja luovuta talon kaikki avaimet joko isännöitsijälle, omistajalle tai uudelle omistajalle.

Tavaroiden siirtäminen uuteen osoitteeseen

Tässä vaiheessa päästään itse asiaan, eli tavaroiden siirtämiseen uuteen kotiin. Jos muuttoauto on käytössä, pitää se myös hakea ja palauttaa.

Muuttajan muistilista: muuton jälkeen

Kun muutto on suoritettu on vielä usein paljon tehtävää, pääasiassa tavaroiden purkamista ja uuteen kotiin ja taloyhtiöön tutustumista.

Muuttoilmoitus

Tee muuttoilmoitus/osoitteenmuutos viimeistään nyt niihin paikkoihin, joihin olet unohtunut sen aiemmin ilmoittaa. Isännöitsijälle täytyy esimerkiksi ilmoittaa muutosta.

Asukaspysäköintilupa

Hoida tarvittaessa uusi asukaspysäköintilupa.

Varmista uuden kodin turvallisuus

Asenna palovaroittimet, vuotokaukalot kodinkoneiden alle ja varsinkin lapsiperheissä liukuesteet ja pistorasioiden suojaaminen on fiksua.

Muuttolaatikot

Sovi muuttolaatikoiden poisnoutamisesta.

Järjestä tupaantuliaiset

Paras tapa juhlistaa muuttoa on järjestää tuparit!

Lue täältä vinkit tupaantuliaisten järjestämiseen.

Miksi Fortum Duo?

Fortum Duo -sähkö­so­pimus yhdistää fiksusti sekä kiinteä­hin­taisen että markkinahintaisen sähkö­so­pi­muksen edut. Saat sopimukseesi kiinteän sähköhinnan osuuden kahdeksi vuodeksi ja lisäksi sinulla on mahdollisuus säästää sähkölaskussa kuluttamalla vähemmän kulutushuippujen aikaan. Tutustu Duo-sähkösopimukseen

Pysy kartalla sähköstä

Energian säästäminen on ajankohtaista ja monet miettivät kodissaan keinoja sähkönkulutuksen vähentämiseksi. Se miten voit säästää energiaa, riippuu usein omasta käyttäytymisestä ja usein jo pienillä teoilla, voit alentaa energiankulutustasi ja säästää sähkölaskussa.  Fortum haluaa auttaa sinua hallitsemaan sähkölaskuasi ja varautumaan mahdollisiin yllätyksiin ja olla kotisi luotettava ja vastuullinen sähkökumppani. Lue lisää ja pysy kartalla sähköstä. 

Pysy kartalla sähköstä

Fiksuja juttuja Fortumin asiak­kaille

Fortumin sähkösopimus on jo sellai­senaan hyvä juttu – saat asiak­kaa­namme aina päästöt­tö­mästi tuotettua sähköä, vinkkejä sähkön­säästöön ja etuoh­jelman, jossa säästät sekä ilmastoa että rahaa.

Fortumin asiakkaana saat fiksuja etuja kuten etuja Niemen muuttopalveluista, kätevät sähkönkäytön seuraamisen työkalut ja paljon muuta. 

Lue fiksut jutut

Muutto uuteen asuntoon – lue lisää!

Katso vinkkejä asunnon hankintaan ja muuttojärjestelyihin. 

Lue lisää muuttajan oppaasta