ForTheDoers-blogi

Puhdas kaukolämpö on kuin julkinen liikenne - kestävin ja vaivattomin tapa lämmittää kaupungeissa

Timo Piispa 16 elokuu 2019, 08:50

Monilla asuinalueilla ja uudisrakennuksilla pohditaan parhaillaan, mikä lämmitysjärjestelmä on ekologisin. Nyt on käynnissä nopea muutos, jossa myös kaukolämpöjärjestelmiä muutetaan hiilineutraaleiksi. Keskitetty ratkaisu on toimintavarma ja huoleton valinta.

Kaksi naista istumassa lattialla

Julkisella liikenteellä on monia etuja verrattuna yksityisautoiluun: resurssit käytetään viisaammin ja päästöt pysyvät pienempinä. Lisäksi kokonaisoptimointi on paljon helpompaa esimerkiksi liikenneruuhkien näkökulmasta, kun liikkuvia yksiköitä on vähemmän ja niiden liikkumisaikataulut tiedossa. Yksilön näkökulmasta se on huoleton, toimintavarma ja ekologinen liikkumisratkaisu.

Kaukolämpöjärjestelmää voi hyvin verrata julkiseen liikenteeseen kaupungeissa. Kaukolämpöverkossa lämmitetty vesi kiertää maan alla olevissa putkissa ja lämmittää sekä rakennuksia että niiden käyttövettä. Keskitettynä ratkaisuna se kykenee käyttämään resurssit optimaalisemmin yhteisen infran avulla ja kierrättämään lämpöenergiaa uudelleen esimerkiksi hukkalämpökohteista. Asiakkaan ei tarvitse kantaa näistä asioista huolta.

Myös kaukolämmöstä tulee hiilineutraalia

Näihin päiviin saakka lämmittämiseen on käytetty fossiilisia polttoaineita, mutta nyt on käynnissä nopea muutos, jossa kaukolämpöjärjestelmiä muutetaan hiilineutraaleiksi. Esimerkiksi Espoossa haemme erityisesti ratkaisuja, jotka eivät perustu polttamiseen: hukkalämmöistä, geotermisestä maalämmöstä ja sähköön perustuvista ratkaisuista. Sähköisten lämpöpumppujen lisääntyessä myös mahdollisuudet ekologiseen kaukojäähdytykseen lisääntyvät.

On ollut ilo huomata, että Antti Rinteen hallituksen hallitusohjelmassa mainitaan kaukolämpöverkkoon kytkettyjen lämpöpumppujen siirtäminen teollisuuden käyttämään sähköveroluokkaan. Fossiilista tuotantoa korvaavien investointien näkökulmasta olisi tärkeää, että tämä verouudistus astuisi voimaan heti ensi vuoden alusta.

Miksi kaukolämpö on parempi vaihtoehto kuin kiinteistökohtaiset ratkaisut?

Monilla asuinalueilla ja uudisrakennuksilla pohditaan tällä hetkellä tulevaisuuden kestävintä lämmitysratkaisua. Ekologinen lämmitystapa on myös tärkeä asuntojen myyntivaltti. Tällä hetkellä on saatavilla erilaisia kiinteistökohtaisia hiilineutraaleja sähköön perustuvia ratkaisuja. Nämä ratkaisut ovat kuitenkin vähän kuin yksityisautoja. Niiden muodostama kokonaisuus ei ole yhtä tehokas ja ilmastoystävällinen kuin keskitetty ratkaisu: julkinen liikenne tai kaukolämpö.

Myös sähköjärjestelmämme joutuisi koville ilman kaukolämpöverkkoja. Olemme laskeneet, että paukkupakkasten aikaan Suomessa tarvittaisiin 1,5-kertainen määrä sähköntuotantokapasiteettia ilman kaukolämpöjärjestelmää. Sitä ei energiajärjestelmämme kestäisi ilman merkittäviä lisäinvestointeja. Kaukolämpöjärjestelmä on jo nyt mitoitettu paukkupakkasia varten, mutta tyypillisesti kiinteistökohtaisia järjestelmiä ei mitoiteta teholtaan kovia pakkasia ajatellen, vaan riittävä lämpötila saadaan hyödyntämällä lisäksi suoraa sähkölämmitystä. Tämä edelleen kuormittaa sähköjärjestelmää.

Tekoäly tekee kaukolämmöstä vieläkin paremman ratkaisun

Tekoälyllä ohjattu hiilineutraali kaukolämpöjärjestelmä kykenee energiatehokkuuteen, joka ei ole mahdollista kiinteistökohtaisilla ratkaisuilla. Esimerkiksi tuulisähkön lisääntyessä kaukolämpöjärjestelmä voi varastoida ylijäämäsähköä lämmöksi ja purkaa lämpönä niinä hetkinä, kun tuuli tyyntyy. Tekoälyn ohjaama kaukolämpöjärjestelmä voi vähentää energian kulutusta siellä, missä sitä ei juuri sillä hetkellä tarvita. Kaukolämpöjärjestelmä huolehtii myös huoltovarmuudesta - pitkien sähkökatkojenkin aikaan verkko pysyy lämpimänä.

Eikö olisikin järkevää yhdistää kiinteistökohtaisetkin järjestelmät osaksi kaukolämpöjärjestelmää? Esimerkiksi kapasiteetiltaan suuri lämpöpumppuratkaisu voisi myydä kiinteistön tarpeen ylittävän lämmön kaukolämpöverkkoon. Tulevaisuudessa tulemme näkemään yhä enemmän tällaisia kaukolämmön ja kiinteistökohtaisten lämmitysratkaisujen yhdistelmiä eli "hybridejä".

Huolettomuutta hakevan asukkaan kannalta kaukolämpö on ylivoimainen; pieni alkuinvestointi taloyhtiölle ja vain vähän huoltoa vaativa tekniikka. Asukkaat voivat tulevaisuudessa entistä paremmin säätää oman huoneistonsa olosuhteita; viilennystä ja lämmitystä omien tarpeidensa mukaiseksi.

Kaukolämpöverkko on osa pohjoismaista infrastruktuuria, jota muualla Euroopassa kadehditaan tällä hetkellä. Tiedostavan ja vastuullisen kaupunkilaisen valinta on kaukolämpö. Nyt ja tulevaisuudessa.

Hiilineutraali kaukolämpö Espooseen 2020-luvulla
Timo Piispa

Timo Piispa

Johtaja, Suomen lämmitys- ja jäähdytysliiketoiminta
timo [piste] piispa [ät] fortum [piste] com

Blog

ForTheDoers-blogi

Local projects

Bloggaajat