Lisätietoja Fortum-aurinkosähköstä

Usein kysyttyä aurinkopaneeleista

Kannattavatko aurinkopaneelit Suomessa?

Suomessa aurinkoenergian kannattavuus on hyvä. Vuosittainen tuotanto on lähes samalla tasolla kuin Keski-Euroopassa. Suomessa kesällä aurinko paistaa pitkään ja alkuvuodesta aurinkopaneeleiden tuottoa kasvattaa viileä ilmasto, sillä kylmä aurinkopaneeli tuottaa lämmintä paneelia tehokkaammin. Yksittäisen järjestelmän kannattavuus yksittäiselle kuluttajalle on korkein, kun tuotetun aurinkosähkön käyttää itse eli järjestelmä on mitoitettu oman sähkönkulutuksen mukaisesti. Asiantuntijamme auttavat optimaalisen mitoituksen suunnittelussa.  

Maksaako järjestelmä itsensä takaisin?

Aurinkopaneelijärjestelmä tuo säästöä sähkölaskuissa, vähentämällä ostosähkön määrää. Paneelit nostavat lisäksi tutkimusten mukaan kiinteistön arvoa sekä muun muassa nopeuttavat mahdollista kiinteistön jälleenmyyntiä. Aurinkopaneelit kasvattavat kiinteistön kiinnostavuutta ennen muuta matalien asumiskustannusten, mutta myös viherarvojensa ansiosta. Paneelijärjestelmän takaisinmaksuaikaan vaikuttaa kiinteistön arvonnousun lisäksi mm. sähkön markkinahinnan kehitys sekä järjestelmän mitoitus suhteessa omaan sähkönkulutukseen. 

Mitä lupia paneelien asentamiseen tarvitaan?

Käytännöt vaihtelevat kunnittain, varmista kaupunkisi verkkopalvelusta kuntakohtaiset ohjeet. Autamme mahdollisesti tarvittavan toimenpideluvan hakemisen kanssa, mutta kunnan niin vaatiessa, kiinteistön omistajan tulee hakea itse toimenpidelupaa. 

Paikallisilla sähköverkkoyhtiöillä on myös omat ohjeensa aurinkovoimaloiden turvallisuusmääräyksille ja teknisille vaatimuksille. Asentajamme hoitavat puolestasi asioinnin verkkoyhtiön kanssa. Kaikki komponenttimme täyttävät sähköverkkoyhtiöiden vaatimukset. Asentajamme toteuttaa käyttöönottotarkastuksen sekä tekee tarvittavat ilmoitukset sähköverkkoyhtiölle.

Mihin ilmansuuntaan paneelit olisi hyvä suunnata?

Paneelit suunnataan useimmiten etelään päin. Myös kaakkoon ja lounaaseen suunnatut paneelit tuottavat hyvin, huipputeho vain ajoittuu eri kellonaikaan. Kaakkoon suunnatut paneelit tuottavat aamupainotteisesti ja lounaaseen suunnatut iltapainotteisesti. Osassa kohteita tehokkainta on toteuttaa kahden lappeen asennus, jolloin järjestelmä tuottaa pisimmän ajanjakson ajalta vuorokauden sisällä. Pohjoiseen suunnattuja paneeleja ei suositella. 

Kestävätkö kattoni kattorakenteet?

Katon kunto selvitetään Aurinkopakettiin kuuluvalla kartoituskäynnillä asennuskohteessa paikan päällä. Suomessa rakennusmääräysten mukaisesti rakennettujen talojen katot on mitoitettu niin suurelle lumikuormalle, että paneelien tuoma, korkeintaan muutaman sadan kilon lisäpaino, ei aiheuta katolle merkittävää lisäkuormitusta.
Yksi noin 1,7 neliön aurinkopaneeli painaa alle 20 kg kun talven lumikuorma samalla pinta-alalla on yli kymmenkertainen.

Paneelien ja inverttereiden valmistustiedot?

Tällä hetkellä järjestelmiimme kuuluu Hanwha Q CELLS Q.Peak-G4.1 300 monokidepaneelit sekä SMA:n invertterit. Invertteri on suunniteltu ja valmistettu Saksassa. Paneelit on valmistettu Etelä-Koreassa ja suunniteltu Saksassa. Tarjoamme asiakkaillemme erittäin korkealaatuisia tuotteita kilpailukykyiseen hintaan. Valitsemamme paneelit ovat saaneet lukuisia laatupalkintoja kansainvälisissä paneelivertailuissa. Paneeleillemme on luvattu 25 vuoden jälkeenkin korkea 83 prosentin tuotantotehotakuu paneeleiden alkuperäisestä tuotantotehosta.

Miksi aurinkopaneelien kanssa tarvitaan invertteri?

Tehokas vaihtosuuntaja eli invertteri on aurinkopaneelijärjestelmän välttämätön osa, laadukkaiden aurinkopaneelien lisäksi. Invertterillä paneelien tuottama tasavirta muunnetaan sähköverkkoon soveltuvaksi 230 voltin vaihtovirraksi. Tällä hetkellä järjestelmiimme kuuluu SMA:n invertterit. Invertteri on suunniteltu ja valmistettu Saksassa.

Paljonko aurinkopaneelijärjestelmä tuottaa sähköä?

Suurin tuotanto saadaan jos paneelit suunnataan etelään noin 35 asteen kulmaan. Jos asennuskohteen katon lappeet suuntaavat itään ja länteen, kannattavinta on toteuttaa kahden lappeen asennus eli asentaa osa paneeleista itään ja osa länteen. Kokonaistuotanto järjestelmälle on suunnilleen sama kuin etelään suunnatulla asennuksella, mutta tuotantoa tulee pidemmän tuntimäärän ajalta vuorokaudessa. 
Erikokoisten järjestelmien keskimääräiset vuosituottomäärät ovat seuraavat: S-paketti: 2450 kWh, M-paketti: 4450 kWh, L-paketti: 6150 kWh, XL-paketti: 7750 kwh vuodessa.

Mitä aurinkopaneelien ylituotanto tarkoittaa?

Aurinkoisina päivinä ja kesällä kotivoimalasi voi hyvinkin tuottaa tarvettasi enemmän sähköä. Tällöin ylitse jäävä sähkö ohjautuu kiinteistöstäsi takaisin sähköverkkoon. Voit myydä ylijäämätuotannon Fortumille, tekemällä Lähisähkösopimuksen kanssamme. Maksamme ylijäämätuotannosta sähköpörssin mukaisen hinnan, vähennettynä arvonlisäverottomalla välityspalkkiolla (0,24 c/kWh). Lue lisää täältä.

Jos olet sähköautoilija, voit hyödyntää aurinkopaneeliesi ylituotannon Fortum Aurinkolataus-palvelumme avulla sähköautosi lataamiseen Fortum Charge & Drive -latausverkostossa. Fortum Aurinkolatauksella hyvitämme aurinkopaneeliesi ylituotannon kaksinkertaisena Fortum Charge & Drive -palvelutunnisteellesi. Lue lisää täällä.

Ylijäämätuotannon määrää voi seurata verkossa Oma Fortum -palvelun kautta.

Kytketäänkö paneelit julkiseen sähköverkkoon?

Fortum Aurinkopaketti ei ole sähköverkosta erillinen akkuihin varaava kesämökkiratkaisu, vaan tarkoitettu tuottamaan sähköä omakotitaloasujan tarpeeseen korvaamaan osa ostosähköstä. Sähköverkkoon kytkeminen mahdollistaa joustavan sähkön oston verkosta ja oman tuotannon ylijäämän myymisen sähköyhtiölle.

Tekniset vaatimukset sähköverkkoon kytkemiselle?

Paikallinen sähköverkkoyhtiö tarkistaa laitteiston liitettävyyden sähköverkkoon ja myöntää kytkentäluvan. Fortum Aurinkopaketin osalta hoidamme puolestasi hakemuksen verkkoon kytkemisestä.

 

Miksi valita juuri Fortumin aurinkopaneelit?

Tässä muutamia syitä miksi kannattaa valita juuri Fortumin aurinkopaneelijärjestelmä:

  • Tarjoamme aurinkopaneeliasiakkaillemme joustavaa 10 vuoden maksuaikaa.

  • Paneelimme ja invertterimme ovat erittäin korkealaatuisia ja lukuisten laatupalkintojen voittajia. Myös asennuskumppanimme ovat Suomen parhaita. 

  • Olemme vakaa ja luotettava yritys, joka tarjoaa asiakkailleen tukea koko palvelun pitkän elinkaaren aikana.

  • Kehitämme jatkuvasti uusia palveluita aurinkosähkön tuottajille, muun muassa Oma Fortum -mobiilisovellukseen.

  • Jos ole sähköautoilija, voit ladata sähköautosi itse tuottamallasi aurinkoenergialla Suomen kattavimmassa sähköautojen latausverkostossa.

  • Tarjoamme huolettoman ja vaivattoman avaimet käteen -toteutuksen. Asiantuntijamme auttavat muun muassa järjestelmän optimaalisessa mitoituksessa. Tarjoamme tukea myös esimerkiksi mahdollisissa lupa-asioissa.

Pyydä tarjous avaimet käteen ratkaisustamme.

Palaa takaisin Aurinkopaneelit-etusivulle