Markkinakatsaus

Nainen katsoo puhelinta keittiössä

Kuukausittaisessa markkinakatsauksessamme tarjoamme sinulle tietoa sähkön hintakehityksestä ja siihen vaikuttavasta tilanteesta sekä ajankohtaisen kuukauden sähkönsäästövinkin. Lopusta löydät myös spot- ja futuuri-termien selitykset.

Toukokuun ensimmäistä päivää saatiin viettää kauniissa auringonpaisteessa isossa osaa maata. Aurinkovoiman tuotanto teki juhlapäivän kunniaksi uuden ennätyksensä: 762 megawattia! Aurinkovoimalla on kesää kohden koko ajan suurempi merkitys sähkön hintaan. Alhaisia iltapäivän tuntihintoja nähdään, kun aurinko paistaa ja erityisesti niinä päivinä, kun aurinkovoimaa tuodaan samaan aikaan Pohjoismaisen aurinkovoiman kanssa myös Keski-Euroopasta. Iltapäivätunnit voivat olla jopa halvempia kuin yöhinnat.

Myös vesivoimaa ajetaan hieman sään lämpötilasta riippuen kesäkuun alkupuolelle asti täysillä. Tulvatilanne on käynnissä niin Suomessa, Ruotsissa kuin Norjassakin ja altaat ovat täyttymässä, joten tätä edullista uusiutuvaa energiaa ja säätövoimaa riittää markkinalle.

Ja onneksi riittää, sillä ydinvoimaloiden vuosihuollot ovat aiheuttaneet paikoin haasteita tarjolla olevan sähkön määrään markkinalla. Suurimmillaan toukokuun alkupuolella meillä oli peräti 5000 megawatin edestä ydinvoimatuotantoa pois markkinalta, kun osa Suomen ja Ruotsin ydinvoimaloista oli huoltotöiden pitkittymisten takia samaan aikaan seisokissa. Kun samaan ajankohtaan osui erittäin vähätuulinen jakso, saimme nähdä hyvinkin korkeita sähkön tuntihintoja. 

Ydinvoimaloiden vuosihuollot ovat onneksi lähestymässä loppuaan kevään osalta. Olkiluoto 2 käynnistyi toukokuun toisella viikolla ja uusimman ydinvoimalamme, Olkiluoto 3:n, on tarkoitus käynnistyä monen viivästyksen jälkeen 15.5. Olkiluoto 1:n vuosihuolto on ajoitettu 12.-28.5. välille. Ruotsin puolella Forsmark 2 ja Ringhals 3 huolletaan molemmat toukokuun aikana. Sen jälkeen kesäkuukaudet on rauhoitettu huoltotöiltä ja Loviisan yksiköiden huoltoseisokin vuoro tulee sitten vasta elo-syyskuussa.

Vuosihuoltotoimia tehdään kuitenkin kesä-heinäkuun aikana Ruotsin ja Suomen välisissä sähkönsiirtolinjoissa. Se tarkoittaa vähemmän tuontisähköä Ruotsista. Se seikka, että puuttuuko markkinalta yhden ydinvoimalan tuotanto vai ydinvoimalan verran tuontia Ruotsista päin on Suomen sähkönhinnan kannalta jokseenkin sama asia. Vuosihuoltojen lisäksi siirtoyhteyttä rajoitetaan kesän aikana Pohjois-Ruotsista Pohjois-Suomeen rakenteilla olevan Aurora-siirtolinjan työmaan niin edellyttäessä. Sähkönsiirtokapasiteetti Ruotsista Suomeen kasvaa vuoden päästä 800 megawattia ja Suomesta Ruotsiin 900 megawattia Aurora-linjan valmistumisen myötä.

Tammikuussa vikaantuneen Suomen ja Viron välisen Estlink 2 -kaapelin korjaustöitä tehdään läpi kesän ja yhteys on pois käytöstä. Tämä joko alentaa tai nostaa hintaa Suomen markkinalla riippuen siitä, jääkö tuulisten hetkien mahdollinen ylituotanto pääasiassa Suomen markkinalle vai aiheuttaako tuulettomuus korkean kulutuksen hetkillä hintojen nousua, kun kaapelin kautta ei saada tarvittavaa sähköä Suomeen.

Oheisessa graafissa näkyvät Suomen toteutuneet pörssisähkön hinnat viime vuoden alusta alkaen sekä futuurihinnat. Futuurihintataso eli pidemmän ajan sähkön hinta-arviot vaikuttavat määräaikaisten sähkösopimusten hintoihin. Graafi elää ja muuttuu päivittäin, kun kauppaa käydään ja tieto lisääntyy. Tällä hetkellä futuurien perusteella näyttää siltä, että hinnat ovat laskussa kesäkuulle asti, jonka jälkeen ne alkavat nousta hiljalleen syksyä kohden.

Lähde: Refinitiv

Termien kertaus: mitä tarkoittavat spot ja futuuri?

SPOT: Spot-hinta tarkoittaa sähköpörssissä aina tulevan vuorokauden jokaiselle tunnille kysynnän ja tarjonnan mukaan määräytyvää hintaa. Suomessa Spot-hinta muodostuu Pohjoismaiden yhteisessä Nord Pool -sähköpörssissä. Käytännössä sähköntuottajat ja ostajat (esim. sähkön vähittäismyyjät) päivittävät Nord Poolin huutokauppaan kerran vuorokaudessa hinnan ja määrän, jolla ovat valmiita ostamaan ja myymään sähköä tunneittain seuraavana päivänä. Jos sinulla on pörssisähkösopimus, se seuraa Spot-hintoja.

FUTUURI: Johdannaismarkkinoilla (johdannainen on arvopaperi, jonka arvo perustuu jonkin toisen arvopaperin, kuten valuutan tai osakkeen, hintaan) noteerattujen futuurien avulla sähköä sitoudutaan etukäteen ostamaan ja myymään sovittuun hintaan tiettynä aikana tulevaisuudessa. Näin sähkönmyyjät ja tuottajat suojaavat oman myyntinsä tai hankintansa. Futuurimarkkinan hintanoteerauksen voidaan katsoa edustavan markkinan sen hetken parasta näkemystä tulevasta hintakehityksestä. Täytyy kuitenkin muistaa, että näkemys elää koko ajan sen perusteella kun tieto lisääntyy. Futuuri ei siis täysin varmasti ennusta vaikkapa tulevan talven sähkön hintaa.

Julkaistu 13.5.2024

Tervetuloa fiksumpi arki

Fortumin sovel­luksen avulla pysyt kartalla sähkön­ku­lu­tuk­sestasi. Aika fiksua, eikö totta?

Aloita heti!